selamat dtg... ni adalah resepi baru aku.. nak kater baru x gak... tp aku ader wat baru2 ni... ader 2 resepi...
ok resepi yg pertama... MEGI DAGING BERLADA... ok.. cara nak wat nyer simple.. cpt dan mudah...
BAHAN
1 bungkus megi ( tidak kesah perasa apa sekali pon )
daging ( ikut kesesuaian = potong dadu )
10 biji cili kering
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
lada hitam @ sos bbq
garam
gula
minyak masak
CARA - CARA
1. perapkan daging bersama sos lada hitam @ bbq
2. rendamkan megi dalam air panas dan tapiskan bila megi sudah kembang
3. kisar bawang bersama cili kering (letakkan sedikit air)
4. panaskan minyak. tumiskan bahan yang di kisar tadi. masukkan daging yang di perap tadi. biarkan seketika sehingga masak dan kemudian masukkan megi.
5. taburkan gula dan sedikit garam
6. hidangkan ketika masih panas...
TIP
1. gula dapat kurang kan rasa pedas pada masakan tersebut.
2. gula juga boleh buat masakan tersebut bekilat
ok... yg atas td 2... resepi yg pertama... yg ni lak resepi yg kedua... NASI GORENG PLANTA..
BAHAN
10 biji cili padi ]
4 ulas bawang merah ] di tumbuk
3 ulas bawang putih ]
ayam
- di perap bersama sos bbq @ lada hitam
3 sudu besar planta
garam
nasi putih
CARA - CARA
1. panaskan kuali dan masukkan planta. tunggu sehingga planta tersebut cair
2. tumiskan bawang dan cili padi tadi sehingga garing
3. masukkan daging yang di perap tadi sehingga masak
4. masukkan nasi putih dan gaul sehingga sebati. tambahkan sedikit garam dan gaulkan sehingga masak
5. hidangkan
TIPS...
1. perap kan ayam tersebut selama semalaman atau paling cepat selama 3 jam. supaya rasa sos bbq dan lada hitam tersebut dpt di rasa..